Site-hulpmiddelen

Gebruikershulpmiddelen


Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
weinrebendejoodseoverlevering [2013/01/14 14:48] – [4.4. Het Woord en deze tijd] josquakweinrebendejoodseoverlevering [2015/04/30 19:40] (huidige) – [2.3. De Talmoed] josquak
Regel 10: Regel 10:
 Het eerste boek dat hij aan de hand daarvan schreef, was zijn hoofdwerk [[http://www.hebreeuwseacademie.nl/index.php?location=bas|De Bijbel als Schepping]]. Het eerste boek dat hij aan de hand daarvan schreef, was zijn hoofdwerk [[http://www.hebreeuwseacademie.nl/index.php?location=bas|De Bijbel als Schepping]].
  
-Dit boek gaat voornamelijk over de //Thorah//, de kern van de Hebreeuwse Bijbel. Deze //Thorah// is volgens de joden door [[isgoddood|God]] aan Mozes op de berg Sinaï geopenbaard.+Dit boek gaat voornamelijk over de [[dethorah|Thorah]], de kern van de Hebreeuwse Bijbel. Deze //Thorah// is volgens de joden door [[isgoddood|God]] aan Mozes op de berg Sinaï geopenbaard.
  
 Naast deze //schriftelijke Thorah// gaf God aan Mozes ook de //mondelinge Thorah// Naast deze //schriftelijke Thorah// gaf God aan Mozes ook de //mondelinge Thorah//
Regel 130: Regel 130:
 In de volgende afbeelding zie je een bladzijde uit zo’n Talmoedboek. In het midden staat de eigenlijke //Talmoed// en daaromheen zie je de commentaren: In de volgende afbeelding zie je een bladzijde uit zo’n Talmoedboek. In het midden staat de eigenlijke //Talmoed// en daaromheen zie je de commentaren:
  
-{{ http://blogs.yu.edu/news/files/2012/08/Talmud.jpg?570 = |Bladzijde uit de Talmoed }}+{{ bladzijdeuitdetalmoed.jpg?570 = |Bladzijde uit de Talmoed }}
  
  
Regel 166: Regel 166:
 Als alternatief voor deze filosofie ontwikkelden zij de leer van de Levensboom, die we later nog zullen bespreken.  Als alternatief voor deze filosofie ontwikkelden zij de leer van de Levensboom, die we later nog zullen bespreken. 
  
-Laenen ziet een overeenkomsten tussen deze leer en de “emanatieleer” van het [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Neoplatonisme|neoplatonisme]], een filosofische stroming die zich beroept op de Griekse filosoof [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Plato|Plato]].+Laenen ziet overeenkomsten tussen deze leer en de “emanatieleer” van het [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Neoplatonisme|neoplatonisme]], een filosofische stroming die zich beroept op de Griekse filosoof [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Plato|Plato]].
  
 De neoplatonisten geloofden dat God stapsgewijs “emaneert”, neerdaalt naar ons niveau. Daardoor krijgt Hij iets persoonlijks. Om die reden hadden de christelijke kerkvaders en mystici al eeuwen dankbaar gebruik gemaakt van hun gedachtegoed. Zo konden ze aan filosofie doen en toch blijven geloven in de persoonlijke God van de Bijbel.((Laenen, J.H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 74.)) Met de filosofie van Aristoteles was dat veel moeilijker.((Laenen, J.H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 85.)) De neoplatonisten geloofden dat God stapsgewijs “emaneert”, neerdaalt naar ons niveau. Daardoor krijgt Hij iets persoonlijks. Om die reden hadden de christelijke kerkvaders en mystici al eeuwen dankbaar gebruik gemaakt van hun gedachtegoed. Zo konden ze aan filosofie doen en toch blijven geloven in de persoonlijke God van de Bijbel.((Laenen, J.H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 74.)) Met de filosofie van Aristoteles was dat veel moeilijker.((Laenen, J.H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 85.))
Regel 218: Regel 218:
 ====3.2. De joodse Kabbala==== ====3.2. De joodse Kabbala====
  
-“Kabbala” komt van het Hebreeuwse woord //qabal// dat zowel ‘ontvangen’ als ‘overleveren’ betekent. De //Kabbala// is dus iets wat van generatie op generatie is overgedragen. +“Kabbala” komt van het Hebreeuwse woord //qabàl// dat zowel ‘ontvangen’ als ‘overleveren’ betekent. De //Kabbala// is dus iets wat van generatie op generatie is overgedragen. 
  
 Hetzelfde schreef ik eerder over het gedachtegoed waaruit de //Talmoed// en de andere rabbijnse geschriften ontstonden. Volgens de joden maken de kabbalistische geschriften net als de rabbijnse geschriften deel uit van de Joodse Overlevering die bij Mozes begon: Hetzelfde schreef ik eerder over het gedachtegoed waaruit de //Talmoed// en de andere rabbijnse geschriften ontstonden. Volgens de joden maken de kabbalistische geschriften net als de rabbijnse geschriften deel uit van de Joodse Overlevering die bij Mozes begon:
Regel 226: Regel 226:
  
  
-====3.3. De Merkawah-mystiek====+====3.3. De Mèrkavah-mystiek====
  
-Volgens Laenen vindt men in de 2e eeuw de eerste bewijzen van het bestaan van een joodse mystiek. Laenen noemt dit de //Merkawah//-mystiek. +Volgens Laenen vindt men in de 2e eeuw de eerste bewijzen van het bestaan van een joodse mystiek. Laenen noemt dit de //Mèrkavah//-mystiek. 
  
-De //merkawah// is de troonwagen van God die in een [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Ezechiel+1%3A1-26&id42=1&id47=1&id17=1&l=nl&set=10|visioen]] van de Bijbelse profeet Ezechiël beschreven wordt.+De //mèrkavah// is de troonwagen van God die in een [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=14&cs-bijbelhoofdstuk-2=1&cs-versnummer-3=&cs-bijbelvers_v1-4=&search=Zoeken|visioen]] van de Bijbelse profeet Ezechiël beschreven wordt.
  
-//Merkawah//-mystici maakten een ‘//visionaire reis// door de //hechalot//, de ‘//paleizen van de zeven hemelen//’ om net als Ezechiël bij de troonwagen te komen en God te zien.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 19, 20.))+//Mèrkavah//-mystici maakten een ‘//visionaire reis// door de //hechaloth//, de ‘//paleizen van de zeven hemelen//’ om net als Ezechiël bij de troonwagen te komen en God te zien.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 19, 20.))
  
 De moeilijkste overgang was die van het  zesde naar het zevende paleis. Daar moest de mysticus tonen dat hij ‘//marmer van water//’ kan onderscheiden.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 33.)) In de //Talmoed// brengt Rabbi Akiva deze overgang ter sprake:((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 44.)) De moeilijkste overgang was die van het  zesde naar het zevende paleis. Daar moest de mysticus tonen dat hij ‘//marmer van water//’ kan onderscheiden.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 33.)) In de //Talmoed// brengt Rabbi Akiva deze overgang ter sprake:((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 44.))
Regel 238: Regel 238:
 ‘//Wanneer u bij de pure marmeren stenen komt, zeg niet “Water, water”, want er staat geschreven: In mijn huis zal geen bedrieger wonen//’.((De Babylonische Talmoed, Traktaat Chagiga, p. 14b.)) ‘//Wanneer u bij de pure marmeren stenen komt, zeg niet “Water, water”, want er staat geschreven: In mijn huis zal geen bedrieger wonen//’.((De Babylonische Talmoed, Traktaat Chagiga, p. 14b.))
  
-Water staat volgens Weinreb voor het tijdsverloop.((De Hebreeuwse woordjes voor “water” en “dag” zijn namelijk verwant aan elkaar. Dit zijn respectievelijk //majiem// en //jōm//.)) Bij God geldt dat tijdsverloop niet meer. Als je op die manier naar Gods wereld blijft kijken, klopt er niets meer van.+Water staat volgens Weinreb voor het tijdsverloop.((De Hebreeuwse woordjes voor “water” en “dag” zijn namelijk verwant aan elkaar. Dit zijn respectievelijk //majīm// en //jom//.)) Bij God geldt dat tijdsverloop niet meer. Als je op die manier naar Gods wereld blijft kijken, klopt er niets meer van.
  
 Omdat de //Thorah// “Gods Woord” is, geldt dit principe ook daar. Daarom is er volgens de Joodse Overlevering ‘//geen vroeger of later//’ in de //Thorah//. Als je de gebeurtenissen uit de Bijbel historiseert, ga je ervan uit dat ze in ons eigen tijdsdenken passen en verwar je “marmer” met “water”.((Weinreb, F. (1993), //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 34.)) Omdat de //Thorah// “Gods Woord” is, geldt dit principe ook daar. Daarom is er volgens de Joodse Overlevering ‘//geen vroeger of later//’ in de //Thorah//. Als je de gebeurtenissen uit de Bijbel historiseert, ga je ervan uit dat ze in ons eigen tijdsdenken passen en verwar je “marmer” met “water”.((Weinreb, F. (1993), //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 34.))
  
-Omdat deze en andere mystieke passages in de rabbijnse traditie voorkomen, denken veel onderzoekers dat de //Merkawah//-mystiek in het rabbijnse jodendom tot ontwikkeling is gekomen.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 45.))+Omdat deze en andere mystieke passages in de rabbijnse traditie voorkomen, denken veel onderzoekers dat de //Mèrkavah//-mystiek in het rabbijnse jodendom tot ontwikkeling is gekomen.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 45.))
  
-Dat komt overeen met dat wat orthodoxe joden geloven. Zij noemen zelfs de namen van een aantal rabbi’s die over de //Merkawah//-mystiek geschreven hebben.((Epstein, Isidore, //Het Jodendom. Joodse godsdienst in historisch perspectief//, p. 238.)) +Dat komt overeen met dat wat orthodoxe joden geloven. Zij noemen zelfs de namen van een aantal rabbi’s die over de //Mèrkavah//-mystiek geschreven hebben.((Epstein, Isidore, //Het Jodendom. Joodse godsdienst in historisch perspectief//, p. 238.)) 
  
 Deze rabbi’s zijn ook in de rabbijnse traditie belangrijk.  Deze rabbi’s zijn ook in de rabbijnse traditie belangrijk. 
Regel 254: Regel 254:
 ====3.4. De klassieke Kabbala==== ====3.4. De klassieke Kabbala====
  
-Laenen noemt de //Merkawah//-mystiek nog geen “Kabbala”. Die is volgens hem ontstaan in de tijd dat de filosofie het jodendom overheerste. +Laenen noemt de //Mèrkavah//-mystiek nog geen “Kabbala”. Die is volgens hem ontstaan in de tijd dat de filosofie het jodendom overheerste. 
  
 In de 12e eeuw, in de Provence vindt men volgens Laenen de eerste kabbalisten. Van daaruit komt zij in Catalonië terecht, om vervolgens de rest van Spanje te bereiken. Buiten deze lijn om waren er echter ook kabbalisten te vinden in Castilië en in het Duitse Rijnland.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 48, 88, 89, 110, 116.)) In de 12e eeuw, in de Provence vindt men volgens Laenen de eerste kabbalisten. Van daaruit komt zij in Catalonië terecht, om vervolgens de rest van Spanje te bereiken. Buiten deze lijn om waren er echter ook kabbalisten te vinden in Castilië en in het Duitse Rijnland.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 48, 88, 89, 110, 116.))
Regel 260: Regel 260:
 De meeste van die stromingen kwamen samen in de //Zohar//, een mystiek commentaar op de //Thorah// uit de 14e eeuw, dat later door de joden op gelijke hoogte met de //Talmoed// geplaatst werd.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 146.)) De meeste van die stromingen kwamen samen in de //Zohar//, een mystiek commentaar op de //Thorah// uit de 14e eeuw, dat later door de joden op gelijke hoogte met de //Talmoed// geplaatst werd.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 146.))
  
-Volgens Laenen is het wetenschappelijk nog niet duidelijk hoe deze “klassieke Kabbala” zich verhoudt tot de //Merkawah//-mystiek. +Volgens Laenen is het wetenschappelijk nog niet duidelijk hoe deze “klassieke Kabbala” zich verhoudt tot de //Mèrkavah//-mystiek. 
  
 De klassieke //Kabbala// heeft veel elementen van deze vroege joodse mystiek opgenomen, maar er andere aan toegevoegd. De belangrijkste toevoeging is wellicht de leer van de Levensboom.  De klassieke //Kabbala// heeft veel elementen van deze vroege joodse mystiek opgenomen, maar er andere aan toegevoegd. De belangrijkste toevoeging is wellicht de leer van de Levensboom. 
  
-Voor de orthodoxe joden maakt de “klassieke Kabbala” echter evenzeer deel uit van de Joodse Overlevering als de //Merkawah//-mystiek.+Voor de orthodoxe joden maakt de “klassieke Kabbala” echter evenzeer deel uit van de Joodse Overlevering als de //Mèrkavah//-mystiek.
  
 Mozes de León, die wetenschappers als de schrijver van de //Zohar// beschouwen, heeft dit schrijverschap zelf altijd ontkend. Volgens hem was de talmoedist Simon bar Jochai de schrijver en heeft hij diens boek alleen maar overgeschreven.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 136, 137.)) Mozes de León, die wetenschappers als de schrijver van de //Zohar// beschouwen, heeft dit schrijverschap zelf altijd ontkend. Volgens hem was de talmoedist Simon bar Jochai de schrijver en heeft hij diens boek alleen maar overgeschreven.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 136, 137.))
Regel 278: Regel 278:
 Als Hij afdaalt naar onze wereld, wordt Hij “Het Niets” genoemd.((Weinreb, F. (1993), //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 45, 46.)) Over dat begrip wil ik in paragraaf 3.5. nog iets zeggen. Als Hij afdaalt naar onze wereld, wordt Hij “Het Niets” genoemd.((Weinreb, F. (1993), //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 45, 46.)) Over dat begrip wil ik in paragraaf 3.5. nog iets zeggen.
  
-Daarna vind je elf cirkels, waarvan er tien genummerd zijn. Dit zijn de //sefiroth//. //Sefiroth// is het meervoud van //sefirah//. Dit Hebreeuwse woord is verwant met het woordje //sefer//, wat ‘getal’ betekent. De //sefiroth// zijn dus ‘getallen’. Via deze ‘getallen’ daalt God af naar onze wereld.+Daarna vind je elf cirkels, waarvan er tien genummerd zijn. Dit zijn de //səfiroth//. //Səfiroth// is het meervoud van //səfirah//. Dit Hebreeuwse woord is verwant met het woordje //sefèr//, wat ‘getal’ betekent. De //səfiroth// zijn dus ‘getallen’. Via deze ‘getallen’ daalt God af naar onze wereld.
  
-Deze //sefiroth// staan in drie kolommen. Boven de rechterkolom staat een “m” en boven de  linkerkolom een “v”. “M” staat voor “mannelijk” en “v” voor “vrouwelijk”. Bij de centrale kolom staat niets. Daar zijn “mannelijk” en “vrouwelijk” nog niet gescheiden.+Deze //səfiroth// staan in drie kolommen. Boven de rechterkolom staat een “m” en boven de  linkerkolom een “v”. “M” staat voor “mannelijk” en “v” voor “vrouwelijk”. Bij de centrale kolom staat niets. Daar zijn “mannelijk” en “vrouwelijk” nog niet gescheiden.
  
 Als God afdaalt, beweegt Hij zich door vier werelden, vier werkelijkheden: Als God afdaalt, beweegt Hij zich door vier werelden, vier werkelijkheden:
  
   - De wereld bij Hemzelf.   - De wereld bij Hemzelf.
-  - De wereld van [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Genesis+1%3A1&id42=1&id47=1&id17=1&|het begin van de schepping]]. +  - De wereld van [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=1&cs-bijbelhoofdstuk-2=1&cs-versnummer-3=1-1&cs-bijbelvers_v1-4=&search=Zoeken|het begin van de schepping]]. 
-  - De wereld van [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Genesis+1%3A2-31&id42=1&id47=1&id17=1&l=nl&set=10|de zes scheppingsdagen]]. +  - De wereld van [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=1&cs-bijbelhoofdstuk-2=1&cs-versnummer-3=2-31&cs-bijbelvers_v1-4=&search=Zoeken|de zes scheppingsdagen]]. 
-  - De wereld van [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Genesis+2%3A1-3&id42=1&id47=1&id17=1&l=nl&set=10|de zevende dag]].+  - De wereld van [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=1&cs-bijbelhoofdstuk-2=2&cs-versnummer-3=1-3&cs-bijbelvers_v1-4=&search=Zoeken|de zevende dag]].
  
 In de //eerste// wereld is er nog geen sprake van een schepping.  In de //eerste// wereld is er nog geen sprake van een schepping. 
  
-De //tweede// wereld is de wereld van het “begin” van de schepping. Het Hebreeuwse woord voor “begin” is //resjiet//, dat ook ‘eerste’, ‘hoofd’, ‘voornaamste’ betekent.((Het woordje //resjiet// maakt deel uit van het eerste woord van de //Thorah//, //bəresjiet//, wat ‘in het begin, het eerste, het hoofd, het voornaamste’ betekent.)) Dit //resjiet// is weliswaar een onmeetbaar klein punt, maar alles wat er nog komen zal, zit er al in.((Weinreb, F. (1993), //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 49.))+De //tweede// wereld is de wereld van het “begin” van de schepping. Het Hebreeuwse woord voor “begin” is //resjīt//, dat ook ‘eerste’, ‘hoofd’, ‘voornaamste’ betekent.((Het woordje //resjīt// maakt deel uit van het eerste woord van de //Thorah//, //bəresjīt//, wat ‘in het begin, het eerste, het hoofd, het voornaamste’ betekent.)) Dit //resjīt// is weliswaar een onmeetbaar klein punt, maar alles wat er nog komen zal, zit er al in.((Weinreb, F. (1993), //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 49.))
  
-De //derde// wereld is de wereld van de zes “dagen”, de “dagen” waarin God alles wat al in //resjiet// zat, te voorschijn brengt. +De //derde// wereld is de wereld van de zes “dagen”, de “dagen” waarin God alles wat al in //resjīt// zat, te voorschijn brengt. 
  
 De //vierde// wereld is de wereld van de zevende “dag”, de “dag” dat God alles klaar heeft. Die “dag” is nog steeds niet geëindigd. De //vierde// wereld is de wereld van de zevende “dag”, de “dag” dat God alles klaar heeft. Die “dag” is nog steeds niet geëindigd.
Regel 303: Regel 303:
 God daalt af tot in de buitenste wereld. En de mens daalt met Hem af.  God daalt af tot in de buitenste wereld. En de mens daalt met Hem af. 
  
-Die mens was er al in de eerste wereld. Daar was hij een zuivere afspiegeling van God zelf. Aan het einde van de zesde scheppingsdag gebeurt dat wat de Bijbel [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Gen+2%3A20-3%3A24&id42=1&id47=1&id17=1&l=nl&set=10|de zondeval]] noemt. Dan scheurt de mens in twee delen, een mannelijk en een vrouwelijk deel. En met hem scheuren alle werelden van boven tot beneden. Daardoor kan de goddelijke liefdesenergie niet meer ongestoord van boven naar beneden stromen.+Die mens was er al in de eerste wereld. Daar was hij een zuivere afspiegeling van God zelf. Aan het einde van de zesde scheppingsdag gebeurt dat wat de Bijbel [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=1&cs-bijbelhoofdstuk-2=3&cs-versnummer-3=&cs-bijbelvers_v1-4=&search=Zoeken|de zondeval]] noemt. Dan scheurt de mens in twee delen, een mannelijk en een vrouwelijk deel. En met hem scheuren alle werelden van boven tot beneden. Daardoor kan de goddelijke liefdesenergie niet meer ongestoord van boven naar beneden stromen.
  
 Het gaat er nu om de breuk te helen. Ieder die de //Thorah// verricht, verleent hier een bijdrage aan.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 56, 57, 79; Epstein, Isidore. (2000), //Het Jodendom. Joodse godsdienst in historisch perspectief//, p. 250, 250-253.)) Het gaat er nu om de breuk te helen. Ieder die de //Thorah// verricht, verleent hier een bijdrage aan.((Laenen, J. H. (1998), //Joodse mystiek. Een inleiding//, p. 56, 57, 79; Epstein, Isidore. (2000), //Het Jodendom. Joodse godsdienst in historisch perspectief//, p. 250, 250-253.))
Regel 377: Regel 377:
 In deze tijd van verval werd alles namaak. De ‘//waarheid//’ kan echter niemand namaken. Alleen via die waarheid kan men dan nog bij God komen.((Buber, Martin (1967), //Chassidische vertellingen//, p. 70, 72, 73.)) In deze tijd van verval werd alles namaak. De ‘//waarheid//’ kan echter niemand namaken. Alleen via die waarheid kan men dan nog bij God komen.((Buber, Martin (1967), //Chassidische vertellingen//, p. 70, 72, 73.))
  
-In dit opzicht zie ik Friedrich Weinreb als een late volgeling van de //rebbe// van Kotzk. Weinreb heeft geen gemeenschap gevormd. Hij heeft alleen maar les gegeven. En niet eens aan joden.+In dit opzicht zie ik Friedrich Weinreb als een late opvolger van de //rebbe// van Kotzk. Weinreb heeft geen gemeenschap gevormd. Hij heeft alleen maar les gegeven. En niet eens aan joden.
  
 In een [[http://www.hebreeuwseacademie.nl/index.php?location=artikelen&pid=24|interview in de Nieuwe Linie]] zei Weinreb dat “het jood-zijn” naar zijn mening in elk mens te vinden is. “Jood-zijn” verwijst volgens hem naar de ‘//andere kant in de mens//’. Het joodse volk zou daarin ‘//het voorbeeld//’ moeten ‘//geven//’. In een [[http://www.hebreeuwseacademie.nl/index.php?location=artikelen&pid=24|interview in de Nieuwe Linie]] zei Weinreb dat “het jood-zijn” naar zijn mening in elk mens te vinden is. “Jood-zijn” verwijst volgens hem naar de ‘//andere kant in de mens//’. Het joodse volk zou daarin ‘//het voorbeeld//’ moeten ‘//geven//’.
Regel 408: Regel 408:
 Die taal is de taal van de Bijbel.  Die taal is de taal van de Bijbel. 
  
-Weinreb gebruikt hier het Bijbelse beeld van de [[weinrebenwaarheid#3.5. De ontdekking|thevah]], de boot die tijdens [[http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Gen+6%3A1-9%3A17&id17=1&l=nl&set=10|de zondvloed]] alles wat er leefde bewaarde en, toen het water gezakt was, in de nieuwe wereld overbracht. //Thevah// betekent ook ‘woord’. Dus de boot die alles bewaarde was eigenlijk het Woord, de //Thorah//.((Weinreb, F. (1993), //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 17, 19, 20.))+Weinreb gebruikt hier het Bijbelse beeld van de [[weinrebenwaarheid#3.5. De ontdekking|thevah]], de boot die tijdens [[http://www.willibrordbijbel.nl/?Gn%206:5-9:17|de zondvloed]] alles wat er leefde bewaarde en, toen het water gezakt was, in de nieuwe wereld overbracht. //Thevah// betekent ook ‘woord’. Dus de boot die alles bewaarde was eigenlijk het Woord, de //Thorah//.((Weinreb, F. (1993), //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 17, 19, 20.))
  
  
Regel 478: Regel 478:
   * [[weinrebenhetnieuwetestament|Weinreb en het Nieuwe Testament]]   * [[weinrebenhetnieuwetestament|Weinreb en het Nieuwe Testament]]
   * [[weinrebenwaarheid|Weinreb en waarheid]]   * [[weinrebenwaarheid|Weinreb en waarheid]]
- 
-