Site-hulpmiddelen

Gebruikershulpmiddelen


Over de site

1. Vragen

‘Wij hebben het land verlaten en zijn scheep gegaan! Wij hebben de brug achter ons, - sterker nog, we hebben het land achter ons afgebroken!’

Friedrich Nietzsche, De vrolijke wetenschap, aforisme 124.

We leven in een snelle tijd. Wat gisteren ‘in’ is, kan vandaag al uit de mode zijn. Waar we gisteren op vertrouwden, kan vandaag alweer drijfzand zijn. We twijfelen tegenwoordig zelfs aan zaken die men eeuwenlang voor vanzelfsprekend hield. De geldigheid van wat we op school geleerd hebben, de geloofwaardigheid van kerkleiders, de waarde van ons geld, de duur van onze relaties: alles staat op losse schroeven.

Vier vragen van nu heb ik op deze site besproken:

2. Teksten

Moeten we alles achterlaten en met Nietzsche het “ruime sop” kiezen? Of kunnen we nog iets meenemen op onze reis?

Een uitspraak van vroeger.. Een tekst van onze voorouders.. Of hebben we daar niets meer aan?

Vier teksten van toen wil ik op deze site bespreken:

Teksten die in veel opzichten haaks staan op wat wij, snelheidsmaniakken, van de dingen vinden. Teksten die op hun manier verband houden met onze vragen:

De eerste en de vierde tekst zijn al duizenden jaren oud. Ze komen uit de Hebreeuwse Bijbel. De eerste tekst noemen wij “de Tien Geboden” en de vierde tekst “het Hooglied”.

De tweede en de derde tekst zijn iets jonger. Zij komen uit het commentaar dat vroege christenen erop schreven, namelijk het Nieuwe Testament. De tweede tekst is het Gebed van Jezus dat christenen het “Onze Vader” noemen en de derde tekst is het Passieverhaal van Jezus, zoals Matteüs dat beschrijft.

Misschien heb je de neiging om mijn site nu snel weg te klikken. Misschien erger je je aan dit soort teksten, die veel beweren maar niets bewijzen. Misschien heb je al genoeg kletskoek gehoord van verre voorouders. Misschien is het verleden één grote mesthoop voor je.

Dan daag ik je uit om te onderzoeken of er in die mesthoop niet ergens een verloren schat ligt.

Zelf zal ik proberen om je bij het zoeken te helpen en via deze site uit te leggen wat ik zelf in die mesthoop gevonden heb.

3. In de kantlijn

In de kantlijn vind je de volgende documenten:

Als je op Welkom klikt, kom je op de beginpagina van de site. Daar introduceer ik de site in het kort. In Een woord vooraf en in Om te beginnen vind je een veel uitgebreidere introductie van de site.

Als je op De vier vragen klikt, vind je de documenten die ik in hoofdstuk 1 besproken heb. En als je op De vier teksten klikt, vind je de documenten die ik in hoofdstuk 2 besproken heb. Samen vormen ze het hart van de site.

Ook Het Hebreeuws en De Thorah zijn sleuteldocumenten in de site. De Thorah is de kern van de Hebreeuwse Bijbel en het Hebreeuws is de taal waarin dat Boek geschreven is.

In het Alfabetisch overzicht en het Thematisch overzicht vind je een overzicht van al mijn documenten. Meer over deze documenten vind je in hoofdstuk 4.

In Nieuws van de site vind je een overzicht van de documenten die aangemaakt of gewijzigd zijn. Ook geef ik daar aan welk document ik momenteel aan het schrijven ben.

In Over de schrijver schrijf ik iets over mijzelf en in Over lodebar schrijf ik iets over de naam van de site.

4. Zoeken in de site

De site is een netwerk van mijn schrijfsels. Een netwerk dat je op drie manieren kunt doorzoeken:

  1. Kies links in de kantlijn Alfabetisch overzicht. Je vindt daar alle documenten van de site op alfabetische volgorde. Klik op het document dat je wilt bezoeken.
  2. Kies links in de kantlijn Thematisch overzicht. Daar zijn de documenten gerangschikt op thema. Ook vind je daar beknopte informatie over de documenten. Klik op het document dat je wilt bezoeken.
  3. Typ links bovenaan in de witte balk een trefwoord in, klik op “zoeken” en kies het document dat je wilt bezoeken.

Als je terug wilt gaan naar documenten die je eerder hebt bezocht, kun je die aan klikken in het “spoor”. Dat vind je bovenaan de pagina in de grijze strook.

Door links bovenaan op “Lodebar” te klikken, keer je weer terug naar het beginmenu van de site.

5. In een document

Elk document bestaat uit een tekst, die af en toe onderbroken wordt door een afbeelding.

De tekst bevat ook linken. Via een blauwgekleurde link kom je in een ander document op de website. Als de link vetgedrukt is, kom je op een andere plek in hetzelfde document. Via een grijsgekleurde link met een grijs wereldbolletje kom je in een document buiten de website op internet.

De nummertjes zijn noten. Als je daar met je cursor op staat, zie je wat de inhoud van de noot is. Aan het eind van het document staan alle noten op een rij.

Als je met je cursor op een afbeelding staat, komt er informatie over de afbeelding op je scherm.

Rechts bovenaan elk document vind je de inhoudsopgave. Van daaruit kun je naar het hoofdstuk of de paragraaf gaan die je wilt bezoeken.

6. Maak een PDF-bestand

Van elke tekst en bijbehorende afbeeldingen kun je een PDF-bestand maken. Je moet dan op het icoontje klikken dat rechts boven de inhoudsopgave van de betreffende tekst staat.

De PDF-reader kun je gratis downloaden van internet.

Je mag de teksten en de bijbehorende plaatjes vrijuit kopiëren. Om te weten wat je er daarna mee mag doen, klik je op de volgende link:

<html><a rel=“license” href=“http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/”><img alt=“Creative Commons Licentie” style=“border-width:0” src=“http://i.creativecommons.org/l/by-sa/3.0/nl/88x31.png” /></a><br />Dit werk is gelicenseerd onder een <a rel=“license” href=“http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/”>Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie</a></html>

8. E-mail

Als je vragen of opmerkingen hebt over de inhoud van deze website kun je mij bereiken via het e-mailadres:

josquak@lodebar.net

9. Met dank aan..

Met dank aan:

  • Peter van Kranenburg, die mij geholpen heeft met het bouwen van de website en mij nog steeds helpt de site te verbeteren.
  • Helma, die elk stukje tekst dat op mijn website staat van te voren heeft doorgelezen en met mij heeft besproken.