Site-hulpmiddelen

Gebruikershulpmiddelen


Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
premodern_modern_postmodern [2013/08/17 15:58] josquakpremodern_modern_postmodern [2015/11/24 08:53] (huidige) josquak
Regel 11: Regel 11:
 Wanneer en waar dat gebeurt, bleek een ingewikkelde zaak te zijn. De overgang vindt niet overal tegelijk plaats. Ook is ze zelden volledig. Zelfs in de huidige tijd kunnen het //premoderne//, het //moderne// en het //postmoderne// alle drie op dezelfde plaats aanwezig zijn.  Wanneer en waar dat gebeurt, bleek een ingewikkelde zaak te zijn. De overgang vindt niet overal tegelijk plaats. Ook is ze zelden volledig. Zelfs in de huidige tijd kunnen het //premoderne//, het //moderne// en het //postmoderne// alle drie op dezelfde plaats aanwezig zijn. 
  
-Zelfs wijzelf kunnen nog mengsels zijn van het //premoderne//, het //moderne// en het //postmoderne//.+Zelfs personen kunnen nog mengsels zijn van het //premoderne//, het //moderne// en het //postmoderne//.
  
 Je kunt ze dus niet zo gemakkelijk associëren met verschillende tijden en plaatsen. Je kunt ze dus niet zo gemakkelijk associëren met verschillende tijden en plaatsen.
Regel 34: Regel 34:
 Om die vraag te beantwoorden ga ik in de leer bij letterkundigen.  Om die vraag te beantwoorden ga ik in de leer bij letterkundigen. 
  
-Letterkundigen bestuderen //teksten//. //Teksten// zijn verzamelingen van tekens, die deel uit maken van een taal.+Letterkundigen bestuderen //teksten//. //Teksten// zijn verzamelingen van tekens, die deel uit maken van een taal. Taal is het menselijke middel bij uitstek om onderling te communiceren. Taal is een tekensysteem. Met behulp van die tekens kunnen we weergeven wat voor betekenis we iets geven.
  
-Taal is het menselijke middel bij uitstek om onderling te communiceren. Taal is een tekensysteem. Met behulp van die tekens kunnen we weergeven wat voor betekenis we iets geven. +Met behulp van een //tekst// probeert een //schrijver// zijn // lezer(s)// dus te vertellen wat iets voor hem betekent, wat zijn gedachten over iets zijn of wat zijn gevoel bij iets is. Met behulp van een //tekst// probeert een //schrijver// zijn gedachten of gevoelens over te dragen aan zijn //lezer(s)//. Bij deze overdracht spelen drie elementen een rol:
- +
-Met behulp van een //tekst// probeert een //schrijver// zijn // lezer(s)// dus te vertellen wat iets voor hem betekent, wat zijn gedachten over iets zijn of wat zijn gevoel bij iets is. Met behulp van een //tekst// probeert een //schrijver// zijn gedachten of gevoelens over te dragen aan zijn //lezer(s)//. +
- +
-Bij deze overdracht spelen drie elementen een rol:+
  
   - De //schrijver//.   - De //schrijver//.
Regel 46: Regel 42:
   - Zijn //lezer(s)//.   - Zijn //lezer(s)//.
  
-De vraag is nu of het de //schrijver// lukt met zijn //tekst// zijn gedachten of gevoelens over te dragen aan zijn //lezer(s)//. +De vraag is nu of het de //schrijver// lukt met zijn //tekst// zijn gedachten of gevoelens over te dragen aan zijn //lezer(s)//. Hier zijn drie opvattingen over:
- +
-Hier zijn drie opvattingen over:+
  
   - Een //traditionele// opvatting.   - Een //traditionele// opvatting.
Regel 58: Regel 52:
 ====2.2. Een traditionele opvatting==== ====2.2. Een traditionele opvatting====
  
-Volgens de //traditionele// opvatting kan een //schrijver// via zijn //tekst// zijn gedachten of gevoelens overdragen aan zijn //lezer// +Volgens de //traditionele// opvatting kan een //schrijver// via zijn //tekst// zijn gedachten of gevoelens overdragen aan zijn //lezer//. De //lezer// moet daarvoor niet alleen de //tekst// lezen, maar ook op zoek gaan naar wat de //schrijver// ermee bedoelt. Daarvoor moet hij iets meer weten over de //schrijver// zelf:
- +
-De //lezer// moet daarvoor niet alleen de //tekst// lezen, maar ook op zoek gaan naar wat de //schrijver// ermee bedoelt. Daarvoor moet hij iets meer weten over de //schrijver// zelf:+
  
   * Wie is de //schrijver//?   * Wie is de //schrijver//?
Regel 147: Regel 139:
 Joden noemen Hem “JHWH”. JHWH is een [[hethebreeuws|Hebreeuws]] woord dat je zou kunnen vertalen als “Hij die er was, die er is en die er zal zijn”. Joden noemen Hem “JHWH”. JHWH is een [[hethebreeuws|Hebreeuws]] woord dat je zou kunnen vertalen als “Hij die er was, die er is en die er zal zijn”.
  
-Griekse filosofen spreken soms over het “Zijn”. Dat wat altijd heeft bestaan en altijd zal bestaan. Op aarde is dat “zijn” niet te vinden. Op aarde gaat alles voorbij, is alles vluchtig.+Griekse filosofen spreken soms over het “Zijn”. Dat wat altijd heeft bestaan en altijd zal bestaan. In onze wereld is dat “zijn” niet te vinden. In onze wereld gaat alles voorbij, is alles vluchtig.
  
  
Regel 175: Regel 167:
 Het //tweede// dat //premoderne// westerse mensen het Woord van God noemen, is een //boek// Het //tweede// dat //premoderne// westerse mensen het Woord van God noemen, is een //boek//
  
-Het gaat om een Joods boek dat de “[[dehebreeuwsebijbel|Hebreeuwse Bijbel]]” heet. De vroege christenen hebben op dat boek een commentaar geschreven dat het [[degeschiedenisvanhethebreeuws#5.1. Het Nieuwe Testament|Nieuwe Testament]] genoemd wordt. Christenen noemen die Hebreeuwse Bijbel en het commentaar daarop samen “de Bijbel”.+Het gaat om een joods boek dat de “[[dehebreeuwsebijbel|Hebreeuwse Bijbel]]” heet. De vroege christenen hebben op dat boek een commentaar geschreven dat het [[degeschiedenisvanhethebreeuws#5.1. Het Nieuwe Testament|Nieuwe Testament]] genoemd wordt. Christenen noemen die Hebreeuwse Bijbel en het commentaar daarop samen “de Bijbel”.
  
 In de [[dehebreeuwsebijbel|Hebreeuwse Bijbel]] zijn //woord// en //getal// nog een éénheid. Dit maakt van dit boek volgens orthodoxe joden hét Boek en een bron van objectieve kennis. In de [[dehebreeuwsebijbel|Hebreeuwse Bijbel]] zijn //woord// en //getal// nog een éénheid. Dit maakt van dit boek volgens orthodoxe joden hét Boek en een bron van objectieve kennis.
Regel 187: Regel 179:
 Johannes, één van de schrijvers van het Nieuwe Testament, noemde Jezus het Woord dat vlees en bloed geworden is. Johannes, één van de schrijvers van het Nieuwe Testament, noemde Jezus het Woord dat vlees en bloed geworden is.
  
-Dat “Woord” is een term die ook in het Griekse denken heel belangrijk was. Die term is “[[bestaatwaarheid#4. Alèthés en de Lógos|logos]]”. Door de Griekse filosofen was de //lógos// het samenbindende principe dat er voor zorgt dat we met elkaar communiceren. +Dat “Woord” is een term die ook in het Griekse denken heel belangrijk was. Die term is “[[bestaatwaarheid#4. Alèthés en de Lógos|logos]]”. Door de Griekse filosofen was de //lógos// het samenbindende principe dat er voor zorgt dat we met elkaar communiceren. Voor christenen is dat nu de “persoon Jezus” geworden.
- +
-Voor christenen is dat nu de “persoon Jezus” geworden.+
  
 Paulus, een andere Nieuwtestamentische auteur, noemt deze Jezus, deze //lógos//, het “//Beeld//” van God. Wie dat //Beeld// gezien heeft, heeft God, heeft de //Werkelijkheid// gezien. Paulus, een andere Nieuwtestamentische auteur, noemt deze Jezus, deze //lógos//, het “//Beeld//” van God. Wie dat //Beeld// gezien heeft, heeft God, heeft de //Werkelijkheid// gezien.
  
-Via het Woord kom je tot God, zegt [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_Luther|Luther]] in de 16e eeuw. Voor hem en zijn //premoderne// voorgangers is het Woord iets objectiefs. Aardse mensen kunnen zich daaraan vastklampen.+Via het Woord kom je tot God, zegt [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_Luther|Luther]] in de 16e eeuw. Voor hem en zijn //premoderne// voorgangers is het Woord iets objectiefs. Wij mensen kunnen zich daaraan vastklampen.
  
  
Regel 203: Regel 193:
 Bij christenen gaat het dan om mensen die samen Jezus belichamen. Paulus noemt dat samenzijn “het Lichaam van Christus”. Een Lichaam dat bezield wordt door wat hij “de //Heilige Geest//” noemt.  Bij christenen gaat het dan om mensen die samen Jezus belichamen. Paulus noemt dat samenzijn “het Lichaam van Christus”. Een Lichaam dat bezield wordt door wat hij “de //Heilige Geest//” noemt. 
  
-Dit Lichaam breidt zich uit in ruimte en tijd. Dat gebeurt door wat de Bijbel “overlevering”, traditie noemt. +Dit Lichaam breidt zich uit in ruimte en tijd. Dat gebeurt door wat de Bijbel “overlevering”, traditie noemt. Het gaat dan niet om iets dat achterhaald of versleten is, maar iets dat steeds weer actueel moet worden.
- +
-Het gaat dan niet om iets dat achterhaald of versleten is, maar iets dat steeds weer actueel moet worden.+
  
 Joden kennen ook een [[weinrebendejoodseoverlevering|Overlevering]]. Dat is het complex van joodse geschriften die samen de uitleg van de Hebreeuwse Bijbel vormen. Aan de hand van deze uitleg proberen zij die Hebreeuwse Bijbel gezamenlijk in praktijk te brengen. Joden kennen ook een [[weinrebendejoodseoverlevering|Overlevering]]. Dat is het complex van joodse geschriften die samen de uitleg van de Hebreeuwse Bijbel vormen. Aan de hand van deze uitleg proberen zij die Hebreeuwse Bijbel gezamenlijk in praktijk te brengen.
Regel 279: Regel 267:
 Al bij de filosoof  [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Georg_Wilhelm_Friedrich_Hegel|Hegel]] werd  waarheid een probleem. Hegel geloofde nog wel dat mensen in de toekomst de waarheid zullen bereiken. Op dit moment zijn ze het echter oneens. //Thesen//, ‘stellingen’, moeten daarom met hun //antithesen//, ‘tegenstellingen’, geconfronteerd worden. Op die manier ontstaan //synthesen//, die uiteindelijk uitmonden in dé Synthese. Al bij de filosoof  [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Georg_Wilhelm_Friedrich_Hegel|Hegel]] werd  waarheid een probleem. Hegel geloofde nog wel dat mensen in de toekomst de waarheid zullen bereiken. Op dit moment zijn ze het echter oneens. //Thesen//, ‘stellingen’, moeten daarom met hun //antithesen//, ‘tegenstellingen’, geconfronteerd worden. Op die manier ontstaan //synthesen//, die uiteindelijk uitmonden in dé Synthese.
  
-[[http://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx|Marx]] trok Hegels verhaal door naar de maatschappij. Volgens hem zou de strijd tussen de sociale klassen uiteindelijk leiden tot de Heilsstaat.+[[http://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx|Marx]] trok Hegels verhaal door naar de maatschappij. Volgens hem zou de strijd tussen de sociale klassen uiteindelijk leiden tot de Heilstaat.
  
 Volgens [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche|Nietzsche]], de vader van het //postmodernisme//, zal de Synthese, de Heilstaat, enzovoort, er nooit komen. Mensen zullen het altijd oneens blijven. Daarom zal ook hun onderlinge strijd altijd blijven bestaan. Volgens [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche|Nietzsche]], de vader van het //postmodernisme//, zal de Synthese, de Heilstaat, enzovoort, er nooit komen. Mensen zullen het altijd oneens blijven. Daarom zal ook hun onderlinge strijd altijd blijven bestaan.