Site-hulpmiddelen

Gebruikershulpmiddelen


Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
overdereligies [2015/08/12 11:57] josquakoverdereligies [2015/08/12 14:56] (huidige) josquak
Regel 185: Regel 185:
 Hetzelfde geldt voor het geloof in God waarnaar deze //Thorah// verwijst. Volgens Paulus kan iedere niet-jood God aan het werk zien. Alle verschijnselen die zij kennen zijn namelijk door Hem geschapen. Dat alleen al is een reden om Hem te vereren.(([[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=45&cs-bijbelhoofdstuk-2=1&cs-versnummer-3=19-20&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Romeinen 1:19,20]].)) Hetzelfde geldt voor het geloof in God waarnaar deze //Thorah// verwijst. Volgens Paulus kan iedere niet-jood God aan het werk zien. Alle verschijnselen die zij kennen zijn namelijk door Hem geschapen. Dat alleen al is een reden om Hem te vereren.(([[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=45&cs-bijbelhoofdstuk-2=1&cs-versnummer-3=19-20&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Romeinen 1:19,20]].))
  
-Niet-joden kunnen er echter ook voor kiezen om de Schepper de rug toe te keren en hun religieuze verlangens te richten op dingen die Hij geschapen heeft. Dan ontstaat dat wat de Bijbel “afgodendienst” noemt. Afgoden die als goden wel móéten teleurstellen omdat ze net als alles wat gemaakt is een keer het loodje leggen.(([[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=45&cs-bijbelhoofdstuk-2=1&cs-versnummer-3=21-25&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Romeinen 1:21-25]].))+Niet-joden kunnen er echter ook voor kiezen om de Schepper de rug toe te keren en hun religieuze verlangens te richten op dingen die Hij geschapen heeft. Dan ontstaat dat wat de Bijbel “afgodendienst” noemt. Afgoden die als goden wel móéten teleurstellen omdat ze net als alles wat gemaakt is een keer het loodje leggen.(([[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=45&cs-bijbelhoofdstuk-2=1&cs-versnummer-3=20-25&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Romeinen 1:20-25]].))
  
 Maar ook de joden kunnen het verkeerde pad opgaan. Zij kunnen dingen doen die tegen hun geschreven //Thorah// ingaan en daardoor hun eigen jood-zijn op het spel zetten.(([[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=45&cs-bijbelhoofdstuk-2=2&cs-versnummer-3=17-27&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Romeinen 2:17-27]].)) Maar ook de joden kunnen het verkeerde pad opgaan. Zij kunnen dingen doen die tegen hun geschreven //Thorah// ingaan en daardoor hun eigen jood-zijn op het spel zetten.(([[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=45&cs-bijbelhoofdstuk-2=2&cs-versnummer-3=17-27&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Romeinen 2:17-27]].))
Regel 275: Regel 275:
 Als Paulus in Athene komt, ziet hij allerlei afgodsbeelden. Beelden die hij als jood niet kan associëren met de ware God. Hij ziet echter één plek waar alleen maar iets geschreven staat. Daar staat ‘//Voor een onkenbare God//’. Met die onkenbare God kan hij wel iets. Die God, zegt hij, die jullie zonder het te kennen vereren, verkondig ik.((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=44&cs-bijbelhoofdstuk-2=17&cs-versnummer-3=23-23&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Handelingen 17:23]].))  Als Paulus in Athene komt, ziet hij allerlei afgodsbeelden. Beelden die hij als jood niet kan associëren met de ware God. Hij ziet echter één plek waar alleen maar iets geschreven staat. Daar staat ‘//Voor een onkenbare God//’. Met die onkenbare God kan hij wel iets. Die God, zegt hij, die jullie zonder het te kennen vereren, verkondig ik.((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=44&cs-bijbelhoofdstuk-2=17&cs-versnummer-3=23-23&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Handelingen 17:23]].)) 
  
-Voor Paulus is de onkenbare God is geen afgod, maar dezelfde als de God die hij uit de Hebreeuwse Bijbel kent.+Voor Paulus is de onkenbare God geen afgod, maar dezelfde als de God die hij uit de Hebreeuwse Bijbel kent.
  
 Mijns inziens is die onkenbare God de God van de traditionele niet-joodse religies. Mijns inziens is die onkenbare God de God van de traditionele niet-joodse religies.
Regel 281: Regel 281:
 In paragraaf [[overdereligies#2.1. Religies en hun heilige woorden|2.1]] schreef ik dat de meeste traditionele niet-joodse religies God als een “Het” zien. Dat  “Het” was Iets dat te groot is om het te benoemen, Iets dat je niet kunt bevatten, dat geen grenzen heeft. In paragraaf [[overdereligies#2.1. Religies en hun heilige woorden|2.1]] schreef ik dat de meeste traditionele niet-joodse religies God als een “Het” zien. Dat  “Het” was Iets dat te groot is om het te benoemen, Iets dat je niet kunt bevatten, dat geen grenzen heeft.
  
-Ik denk hier bijvoorbeeld aan het Boeddhisme. Boeddhisten geloven niet in een persoonlijke God. De persoonlijke goden die zij kennen, zij een soort supermensen. Die moeten net als alles wat bestaat ooit sterven. Er is echter nog iets anders, iets écht Goddelijks, wat zij “Nirwana” noemen.+Ik denk hier bijvoorbeeld aan het Boeddhisme. Boeddhisten geloven niet in een persoonlijke God. De persoonlijke goden die zij kennen, zijn een soort supermensen. Die moeten net als alles wat bestaat ooit sterven. Er is echter nog iets anders, iets écht Goddelijks, wat zij “Nirwana” noemen.
  
 Als Boeddha bij zijn sterven dat “Nirwana” betreedt, zegt de heer van die persoonlijke goden bewonderend: Als Boeddha bij zijn sterven dat “Nirwana” betreedt, zegt de heer van die persoonlijke goden bewonderend:
Regel 288: Regel 288:
 Onderworpen aan ontstaan en aan vergaan.\\ Onderworpen aan ontstaan en aan vergaan.\\
 Na ontstaan te zijn, vergaan ze weer.\\ Na ontstaan te zijn, vergaan ze weer.\\
-Het verlangen ernaar tot rust te brengen is geluk.\\//’.((Zie Breet, Jan de; Janssen, Rob (vert) (2001) //Digha-NikayaDe verzameling van lange leerredes//, p. 375.))+Het verlangen ernaar tot rust te brengen is geluk.//’((Zie Breet, Jan de; Janssen, Rob (vert) (2001) //Digha-NikayaDe verzameling van lange leerredes//, p. 375.))
  
 Dat geluk is het //nirwana//. Dat geluk is het //nirwana//.
Regel 294: Regel 294:
 Op een keer kwam een monnik de zesde patriarch van het Chinese zenboeddhisme om uitleg van dit vers vragen. Hij snapte niet wat het //nirwana// was. Iets levends kon het niet zijn, want alles wat leeft is sterfelijk. Was het dan iets dat levenloos was?  Op een keer kwam een monnik de zesde patriarch van het Chinese zenboeddhisme om uitleg van dit vers vragen. Hij snapte niet wat het //nirwana// was. Iets levends kon het niet zijn, want alles wat leeft is sterfelijk. Was het dan iets dat levenloos was? 
  
-Nee, zei de patriarchen hij probeert met paradoxale woorden uit te leggen wat het dan wel is. Ten slotte geeft hij het op en zegt dat dit alles ‘//wezenlijk onzegbaar//’ is. Hij hoopt dat de monnik zijn woorden ‘//niet te letterlijk neemt//’, want dan zal hij misschien ‘//een klein kruimeltje van het nirwana//’ leren kennen.((Pannikar, Raimon (2001) //Het zwijgen van de Boeddha. Inleiding tot het religieus atheïsme//, p.116-118.))+Nee, zei de patriarch en hij probeert met paradoxale woorden uit te leggen wat het dan wél is. Aan het einde van zijn betoog zegt hij dat dit alles ‘//wezenlijk onzegbaar//’ is. Hij hoopt dat de monnik zijn woorden ‘//niet te letterlijk neemt//’, want dan zal hij misschien ‘//een klein kruimeltje van het nirwana//’ leren kennen.((Pannikar, Raimon (2001) //Het zwijgen van de Boeddha. Inleiding tot het religieus atheïsme//, p. 116-118.))
  
-Er is ook een traditionele niet-joodse religie die God als een “Hij” ziet. Die religie is de Islam.+Er is ook een traditionele niet-joodse religie die God als een “Hij” ziet. Die religie is de Islam. 
  
 De Koran, het heilige boek van de Islam, staat vol met Bijbelse gegevens. Die zijn daar alleen in een andere context gezet, een Arabisch context. Daarom is God daar, denk ik, net als in de Bijbel een “Hij”. De Koran, het heilige boek van de Islam, staat vol met Bijbelse gegevens. Die zijn daar alleen in een andere context gezet, een Arabisch context. Daarom is God daar, denk ik, net als in de Bijbel een “Hij”.
Regel 305: Regel 305:
 Allah is Hij van Wie alles afhankelijk is.\\ Allah is Hij van Wie alles afhankelijk is.\\
 Hij verwekt niet, noch is Hij verwekt;\\ Hij verwekt niet, noch is Hij verwekt;\\
-En niemand is gelijk aan Hem.\\//’.((Zie Maulana Muhammad Ali (vert) (2004) //De Heilige Koran met Nederlandse Vertaling en Commentaar//, p. 1350.))+En niemand is gelijk aan Hem.//’((Zie Maulana Muhammad Ali (vert) (2004) //De Heilige Koran met Nederlandse Vertaling en Commentaar//, p. 1350.))
  
 Volgens deze soera is niets wat wij hier kennen, te vergelijken met God. Die blijft voor ons volstrekt onkenbaar. Volgens deze soera is niets wat wij hier kennen, te vergelijken met God. Die blijft voor ons volstrekt onkenbaar.
Regel 313: Regel 313:
 Die onkenbare God is wezenlijk anders dan de afgoden. Hij is dezelfde als degene die Zich via de Bijbel bekend heeft gemaakt.  Die onkenbare God is wezenlijk anders dan de afgoden. Hij is dezelfde als degene die Zich via de Bijbel bekend heeft gemaakt. 
  
-{{  religiesenhungoden.png?650  }}+{{  religiesenhungoden.png?580  }}
  
 Terug naar de Bijbelse verhalen over Jafeth: Terug naar de Bijbelse verhalen over Jafeth:
Regel 321: Regel 321:
 Het Hebreeuwse woord voor ‘tent’ is //ohèl//. Dat woord wordt ook gebruikt voor de [[dewoningvangod|tent waarin God woont]].  Het Hebreeuwse woord voor ‘tent’ is //ohèl//. Dat woord wordt ook gebruikt voor de [[dewoningvangod|tent waarin God woont]]. 
  
-Het gaat hier niet om een letterlijke tent, een tent die primitieve nomaden voor hun primitieve god inrichten omdat ze hem niet anders voor kunnen stellen als een onzichtbare nomade.  +Het gaat hier niet om een letterlijke tent, een tent die primitieve nomaden voor hun primitieve god inrichten omdat ze hem niet anders voor kunnen stellen als een onzichtbare nomade. God wil ons hier duidelijk maken dat Hij af wil dalen naar onze wereld, zodat wij Hem zouden kennen.
- +
-God wil ons hier duidelijk maken dat Hij af wil dalen naar onze wereld, zodat wij Hem zouden kennen.+
  
 De plek waarin God zich door ons laat kennen, wordt in de [[hoedebijbelisingedeeld#2.3. De Profeten|Profeten]]((De Profeten zijn boeken waarin de //Thorah// verder uitgewerkt wordt.)) het “huis van God” of de “tempel” genoemd. Volgens [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=12&cs-bijbelhoofdstuk-2=2&cs-versnummer-3=2-3&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Jesaja 2:2,3]] zullen de volkeren aan het “einde van de tijden” naar die plek trekken om over de //Thorah// te leren. De plek waarin God zich door ons laat kennen, wordt in de [[hoedebijbelisingedeeld#2.3. De Profeten|Profeten]]((De Profeten zijn boeken waarin de //Thorah// verder uitgewerkt wordt.)) het “huis van God” of de “tempel” genoemd. Volgens [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=12&cs-bijbelhoofdstuk-2=2&cs-versnummer-3=2-3&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Jesaja 2:2,3]] zullen de volkeren aan het “einde van de tijden” naar die plek trekken om over de //Thorah// te leren.
  
-Volgens Weinreb zijn dat de volkeren van Jafeth die ernaar verlangen om in de “tent van Sem” te wonen, om de onkenbare God te leren kennen.+Volgens Weinreb zijn dat de volkeren van Jafeth die ernaar verlangen om in de “tent van Sem” te wonen, om de onkenbare God te leren kennen. Hij schetst die trektocht als een ontwikkeling die plaatsvindt binnen de niet-joodse religies:
  
-Hij schetst die trektocht als een ontwikkeling die plaatsvindt binnen de niet-joodse religies: +‘//Stel, dat ik er één had en jij één enzovoort, een soort competitie van Scheppers en Goden, nee, dat is het helemaal niet. Er is er Eén, die men meer en meer opmerkt hoe dichterbij men komt. De een noemde Hem, omdat hij een naam uit durfde spreken, zus en een ander noemde Hem zo. Ach, dat geeft niet, het is dezelfde weg die gegaan wordt, het is één//.((Zie Weinreb, F (1968-1969) //Jodendom en Christendom op weg naar God//, p. 29 (in de Nederlandse vertaling van Hans Hartsuijker).))
- +
-‘//Stel, dat ik er één had en jij één enzovoort, een soort competitie van Scheppers en Goden, nee, dat is het helemaal niet. Er is er Eén, die men meer en meer opmerkt hoe dichterbij men komt. De een noemde Hem, omdat hij een naam uit durfde spreken, zus en een ander noemde Hem zo. Ach, dat geeft niet, het is dezelfde weg die gegaan wordt, het is één//.((Zie Weinreb, F (1968-1969) //Jodendom en Christendom op weg naar God//, p. 29 (in de Nederlandse vertaling van Hans Hartsuijker).))+
  
 In het begin van de ontwikkeling lijkt iedere religie nog zijn eigen Schepper, zijn eigen God te hebben, een Schepper, een God die de Scheppers en Goden van de anderen beconcurreert. Hoe dichter ze echter de plek naderen waar God Zichzelf doet kennen, hoe meer blijkt dat dat hun beelden waren voor de éne Schepper, de éne God. In het begin van de ontwikkeling lijkt iedere religie nog zijn eigen Schepper, zijn eigen God te hebben, een Schepper, een God die de Scheppers en Goden van de anderen beconcurreert. Hoe dichter ze echter de plek naderen waar God Zichzelf doet kennen, hoe meer blijkt dat dat hun beelden waren voor de éne Schepper, de éne God.
Regel 339: Regel 335:
 {{  thorah_religies.png?650  }} {{  thorah_religies.png?650  }}
  
-Hoe die terugkeer precies plaatsvindt weet ik niet.  +Hoe die terugkeer precies plaatsvindt weet ik niet. Paulus spreekt hier over niet-joden die God ‘//zoeken//’, ‘//tasten//’ en ‘//vinden//’,((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=44&cs-bijbelhoofdstuk-2=17&cs-versnummer-3=26-28&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Handelingen 17:26-28]].)) maar meer zegt hij er niet van.
- +
-Paulus spreekt hier over niet-joden die God ‘//zoeken//’, ‘//tasten//’ en ‘//vinden//’, ((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=44&cs-bijbelhoofdstuk-2=17&cs-versnummer-3=26-28&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Handelingen 17:26-28]].) maar meer zegt hij er niet van+
- +
-Over een deel van de niet-joodse mensen is de Bijbel duidelijker, namelijk over hen die christelijk zijn geworden.+
  
-Christenen hebben geen eigen heilige woorden. Hun heilige boek, het [[hoedebijbelisingedeeld#3. Uit welke boeken bestaat het Nieuwe Testament?|Nieuwe Testament]], is vrijwel geheel door joden geschreven. +Over een deel van de niet-joodse mensen is de Bijbel duidelijker, namelijk over hen die christelijk zijn geworden. Christenen hebben geen eigen heilige woorden. Hun heilige boek, het [[hoedebijbelisingedeeld#3. Uit welke boeken bestaat het Nieuwe Testament?|Nieuwe Testament]], is vrijwel geheel door joden geschreven. 
  
 Dat Nieuwe Testament wijst terug naar [[wieisjezus|Jezus]], een jood die een rechtstreekse band heeft met de //Thorah//. Johannes((Johannes is één van de schrijvers van het Nieuwe Testament.)) noemt hem zelfs het “vlees en bloed geworden Woord”, de belichaming van de //Thorah//.((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=43&cs-bijbelhoofdstuk-2=1&cs-versnummer-3=14-14&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Johannes 1:14]].)) Dat Nieuwe Testament wijst terug naar [[wieisjezus|Jezus]], een jood die een rechtstreekse band heeft met de //Thorah//. Johannes((Johannes is één van de schrijvers van het Nieuwe Testament.)) noemt hem zelfs het “vlees en bloed geworden Woord”, de belichaming van de //Thorah//.((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=43&cs-bijbelhoofdstuk-2=1&cs-versnummer-3=14-14&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Johannes 1:14]].))
Regel 353: Regel 345:
 Het woord //jawan// heeft dezelfde stam als //jōnah//. //Jōnah// betekent ‘duif’. Een duif kun je naar verre streken zenden, maar hij keert altijd weer terug naar de plek waar hij thuis hoort.  Het woord //jawan// heeft dezelfde stam als //jōnah//. //Jōnah// betekent ‘duif’. Een duif kun je naar verre streken zenden, maar hij keert altijd weer terug naar de plek waar hij thuis hoort. 
  
-Ook het Griekse Nieuwe Testament bewerkstelligt een terugkeer. In dit geval een terugkeer naar de Hebreeuwse Bijbel.  +Ook het Griekse Nieuwe Testament bewerkstelligt een terugkeer. In dit geval een terugkeer naar de Hebreeuwse Bijbel. Dat Griekse Boek verbindt het Christendom dus rechtstreeks met het Jodendom.
- +
-Dat Griekse Boek verbindt het Christendom dus rechtstreeks met het Jodendom.+
  
  
Regel 467: Regel 457:
 Andere documenten met vragen zijn: Andere documenten met vragen zijn:
  
-  * [[overwatjenietkuntzien|Over wat je niet kunt zien]] 
-  * [[overoudewoorden|Over oude woorden]] 
-  * [[hoedebijbelisingedeeld|Hoe de Bijbel is ingedeeld]] 
   * [[hoechristenenhetoudetestamentlezen|Hoe christenen het Oude Testament lezen]]   * [[hoechristenenhetoudetestamentlezen|Hoe christenen het Oude Testament lezen]]
 +  * [[hoedebijbelisingedeeld|Hoe de Bijbel is ingedeeld]]
 +  * [[nietlezenmaarkijken|Niet lezen maar kijken]]
 +  * [[overoudewoorden|Over oude woorden]]
 +  * [[overwatjenietkuntzien|Over wat je niet kunt zien]]