Site-hulpmiddelen

Gebruikershulpmiddelen


Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisieBeide kanten volgende revisie
overdereligies [2015/08/12 12:07] josquakoverdereligies [2015/08/12 12:59] josquak
Regel 288: Regel 288:
 Onderworpen aan ontstaan en aan vergaan.\\ Onderworpen aan ontstaan en aan vergaan.\\
 Na ontstaan te zijn, vergaan ze weer.\\ Na ontstaan te zijn, vergaan ze weer.\\
-Het verlangen ernaar tot rust te brengen is geluk.\\//’.((Zie Breet, Jan de; Janssen, Rob (vert) (2001) //Digha-Nikaya/ De verzameling van lange leerredes//, p. 375.))+Het verlangen ernaar tot rust te brengen is geluk.//’.((Zie Breet, Jan de; Janssen, Rob (vert) (2001) //Digha-Nikaya/ De verzameling van lange leerredes//, p. 375.))
  
 Dat geluk is het //nirwana//. Dat geluk is het //nirwana//.
Regel 294: Regel 294:
 Op een keer kwam een monnik de zesde patriarch van het Chinese zenboeddhisme om uitleg van dit vers vragen. Hij snapte niet wat het //nirwana// was. Iets levends kon het niet zijn, want alles wat leeft is sterfelijk. Was het dan iets dat levenloos was?  Op een keer kwam een monnik de zesde patriarch van het Chinese zenboeddhisme om uitleg van dit vers vragen. Hij snapte niet wat het //nirwana// was. Iets levends kon het niet zijn, want alles wat leeft is sterfelijk. Was het dan iets dat levenloos was? 
  
-Nee, zei de patriarchen hij probeert met paradoxale woorden uit te leggen wat het dan wel is. Ten slotte geeft hij het op en zegt dat dit alles ‘//wezenlijk onzegbaar//’ is. Hij hoopt dat de monnik zijn woorden ‘//niet te letterlijk neemt//’, want dan zal hij misschien ‘//een klein kruimeltje van het nirwana//’ leren kennen.((Pannikar, Raimon (2001) //Het zwijgen van de Boeddha. Inleiding tot het religieus atheïsme//, p.116-118.))+Nee, zei de patriarch en hij probeert met paradoxale woorden uit te leggen wat het dan wél is. Aan het einde van zijn betoog zegt hij dat dit alles ‘//wezenlijk onzegbaar//’ is. Hij hoopt dat de monnik zijn woorden ‘//niet te letterlijk neemt//’, want dan zal hij misschien ‘//een klein kruimeltje van het nirwana//’ leren kennen.((Pannikar, Raimon (2001) //Het zwijgen van de Boeddha. Inleiding tot het religieus atheïsme//, p.116-118.))
  
 Er is ook een traditionele niet-joodse religie die God als een “Hij” ziet. Die religie is de Islam.  Er is ook een traditionele niet-joodse religie die God als een “Hij” ziet. Die religie is de Islam. 
Regel 305: Regel 305:
 Allah is Hij van Wie alles afhankelijk is.\\ Allah is Hij van Wie alles afhankelijk is.\\
 Hij verwekt niet, noch is Hij verwekt;\\ Hij verwekt niet, noch is Hij verwekt;\\
-En niemand is gelijk aan Hem.\\//’.((Zie Maulana Muhammad Ali (vert) (2004) //De Heilige Koran met Nederlandse Vertaling en Commentaar//, p. 1350.))+En niemand is gelijk aan Hem.//’.((Zie Maulana Muhammad Ali (vert) (2004) //De Heilige Koran met Nederlandse Vertaling en Commentaar//, p. 1350.))
  
 Volgens deze soera is niets wat wij hier kennen, te vergelijken met God. Die blijft voor ons volstrekt onkenbaar. Volgens deze soera is niets wat wij hier kennen, te vergelijken met God. Die blijft voor ons volstrekt onkenbaar.
Regel 321: Regel 321:
 Het Hebreeuwse woord voor ‘tent’ is //ohèl//. Dat woord wordt ook gebruikt voor de [[dewoningvangod|tent waarin God woont]].  Het Hebreeuwse woord voor ‘tent’ is //ohèl//. Dat woord wordt ook gebruikt voor de [[dewoningvangod|tent waarin God woont]]. 
  
-Het gaat hier niet om een letterlijke tent, een tent die primitieve nomaden voor hun primitieve god inrichten omdat ze hem niet anders voor kunnen stellen als een onzichtbare nomade.  +Het gaat hier niet om een letterlijke tent, een tent die primitieve nomaden voor hun primitieve god inrichten omdat ze hem niet anders voor kunnen stellen als een onzichtbare nomade. God wil ons hier duidelijk maken dat Hij af wil dalen naar onze wereld, zodat wij Hem zouden kennen.
- +
-God wil ons hier duidelijk maken dat Hij af wil dalen naar onze wereld, zodat wij Hem zouden kennen.+
  
 De plek waarin God zich door ons laat kennen, wordt in de [[hoedebijbelisingedeeld#2.3. De Profeten|Profeten]]((De Profeten zijn boeken waarin de //Thorah// verder uitgewerkt wordt.)) het “huis van God” of de “tempel” genoemd. Volgens [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=12&cs-bijbelhoofdstuk-2=2&cs-versnummer-3=2-3&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Jesaja 2:2,3]] zullen de volkeren aan het “einde van de tijden” naar die plek trekken om over de //Thorah// te leren. De plek waarin God zich door ons laat kennen, wordt in de [[hoedebijbelisingedeeld#2.3. De Profeten|Profeten]]((De Profeten zijn boeken waarin de //Thorah// verder uitgewerkt wordt.)) het “huis van God” of de “tempel” genoemd. Volgens [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=12&cs-bijbelhoofdstuk-2=2&cs-versnummer-3=2-3&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Jesaja 2:2,3]] zullen de volkeren aan het “einde van de tijden” naar die plek trekken om over de //Thorah// te leren.
Regel 337: Regel 335:
 {{  thorah_religies.png?650  }} {{  thorah_religies.png?650  }}
  
-Hoe die terugkeer precies plaatsvindt weet ik niet. Paulus spreekt hier over niet-joden die God ‘//zoeken//’, ‘//tasten//’ en ‘//vinden//’, ((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=44&cs-bijbelhoofdstuk-2=17&cs-versnummer-3=26-28&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Handelingen 17:26-28]].)) maar meer zegt hij er niet van.+Hoe die terugkeer precies plaatsvindt weet ik niet. Paulus spreekt hier over niet-joden die God ‘//zoeken//’, ‘//tasten//’ en ‘//vinden//’,((Zie [[http://www.naardensebijbel.nl/?search-class=DB_CustomSearch_Widget-db_customsearch_widget&widget_number=preset-default&-0=vers&cs-booknr-1=44&cs-bijbelhoofdstuk-2=17&cs-versnummer-3=26-28&cs-bijbelvers_v2-4=&search=Zoeken|Handelingen 17:26-28]].)) maar meer zegt hij er niet van.
  
 Over een deel van de niet-joodse mensen is de Bijbel duidelijker, namelijk over hen die christelijk zijn geworden. Christenen hebben geen eigen heilige woorden. Hun heilige boek, het [[hoedebijbelisingedeeld#3. Uit welke boeken bestaat het Nieuwe Testament?|Nieuwe Testament]], is vrijwel geheel door joden geschreven.  Over een deel van de niet-joodse mensen is de Bijbel duidelijker, namelijk over hen die christelijk zijn geworden. Christenen hebben geen eigen heilige woorden. Hun heilige boek, het [[hoedebijbelisingedeeld#3. Uit welke boeken bestaat het Nieuwe Testament?|Nieuwe Testament]], is vrijwel geheel door joden geschreven.