Site-hulpmiddelen

Gebruikershulpmiddelen


Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
dethorah [2014/11/27 15:13] josquakdethorah [2015/05/23 07:50] (huidige) – [2.2. De naam van de schrijver] josquak
Regel 68: Regel 68:
 Volgens de Joodse Overlevering is er ‘//geen vroeger of later in de Thorah//’.((Weinreb, F (1993) //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 34.)) Je kunt niet zeggen dat het begin er eerder was dan het einde. Het begin van de //Thorah// geldt nog evenzeer als het einde. Volgens de Joodse Overlevering is er ‘//geen vroeger of later in de Thorah//’.((Weinreb, F (1993) //Het mensbeeld in de Kabbala//, p. 34.)) Je kunt niet zeggen dat het begin er eerder was dan het einde. Het begin van de //Thorah// geldt nog evenzeer als het einde.
  
-Laten we nog even teruggaan naar het bootje waarin Mozes lag. Het Hebreeuwse woord voor het bootje is //thəvah//. //Thəvah// betekent ook ‘woord’. Dat woord bewaarde Mozes dus voor de werking van het water, van de tijd.+Laten we nog even teruggaan naar het bootje waarin Mozes lag. Het Hebreeuwse woord voor het bootje is //thevah//. //Thevah// betekent ook ‘woord’. Dat woord bewaarde Mozes dus voor de werking van het water, van de tijd.
  
 Het woord bij uitstek is de //Thorah//. Met en in deze //Thorah// heeft Mozes zijn hele leven geleefd. Het woord bij uitstek is de //Thorah//. Met en in deze //Thorah// heeft Mozes zijn hele leven geleefd.
Regel 240: Regel 240:
 De Joodse Overlevering noemt de uittocht de geboorte van het volk Israël.((Zie Weinreb, F (1976) //De Bijbel als Schepping//, p. 473, 474.)) In de hoofdstukken 6:14-12:36 worden de “tien slagen”, de tien plagen, beschreven. Dat zijn de barensweeën die “moeder //Mitsràjim//” ondergaat. De hoofdstukken 13:17-14:31 beschrijven de tocht door de rivier. Dat is het breken van haar vliezen. De Joodse Overlevering noemt de uittocht de geboorte van het volk Israël.((Zie Weinreb, F (1976) //De Bijbel als Schepping//, p. 473, 474.)) In de hoofdstukken 6:14-12:36 worden de “tien slagen”, de tien plagen, beschreven. Dat zijn de barensweeën die “moeder //Mitsràjim//” ondergaat. De hoofdstukken 13:17-14:31 beschrijven de tocht door de rivier. Dat is het breken van haar vliezen.
  
-Na de geboorte trekt het volk naar een berg waar het God ontmoet. Daar, in hoofdstuk 20, spreekt God de [[tienwoorden|Tien Woorden]] uit. In deze Woorden zegt God wat een mens eigenlijk is.((Zie Weinreb, F (1976) //De Bijbel als Schepping//, p. 486.))+Na de geboorte trekt het volk naar een berg waar het God ontmoet. Daar, in hoofdstuk 20, spreekt God de [[detienwoorden|Tien Woorden]] uit. In deze Woorden zegt God wat een mens eigenlijk is.((Zie Weinreb, F (1976) //De Bijbel als Schepping//, p. 486.))
  
 In de rest van //Sjəmoth// wordt de situatie geschapen waarin die mens God kan ontmoeten. In de rest van //Sjəmoth// wordt de situatie geschapen waarin die mens God kan ontmoeten.
Regel 415: Regel 415:
 In dit gedeelte is het volk Israël bij de berg Sinaï.  In dit gedeelte is het volk Israël bij de berg Sinaï. 
  
-Vanaf de top van deze berg spreekt God de [[tienwoorden|Tien Woorden]] uit, het hart van de //Thorah//.+Vanaf de top van deze berg spreekt God de [[detienwoorden|Tien Woorden]] uit, het hart van de //Thorah//.
  
 Ook geeft Hij daar de hele //Thorah// aan Mozes, met de uitleg erbij. Ook geeft Hij daar de hele //Thorah// aan Mozes, met de uitleg erbij.